Assalamu Alaikum,

Welkom bij Hijab Heela!

Onmisbare wastips!

We gebruiken best een hoop verschillende soorten stoffen voor onze producten en die kun je niet allemaal hetzelfde behandelen.

Doordat onze kleding in Indonesië wordt gekocht zitten er vaak geen labeltjes in met de wasvoorschriften omdat het wassen daar meestal nog met de hand gebeurd.

Het komt dus helaas nog wel eens voor dat er dames zijn die hun nieuwe kleding verkeerd behandeld hebben waardoor de stof niet helemaal fraai meer is.

Dus ik dacht om teleurstelling te voorkomen zal ik proberen het één en ander te verduidelijken met de wil van Allah!

 

Ik wil u er ook op wijzen dat schade door verkeerde behandeling van de kleding niet onder de garantie valt.

Het wassen van de verschillende soorten stof.

Handwas is altijd beter voor uw kleding dan machinaal. Maar voor degene die daar geen tijd voor hebben of het gewoon wel lekker makkelijk vinden om met de machine te wassen volgen hier enkele nuttige tips!

Katoen

De meeste stoffen die we gebruiken zijn van Katoen.

Voor deze stoffen geldt het advies was ze niet te heet. Gewoon op 30 graden en de kleding binnenste buiten keren, hierdoor blijven de kleuren het langst fris en voorkomt u beschadiging aan de buitenkant door toedoen van de wasmachine. 

Poly-Katoen

Poly-Katoen wast u eigenlijk hetzelfde als de katoenen stoffen, echter is het hierbij zeker van belang om ze enkel op een lage temperatuur te wassen. Om krimp van het kledingstuk te voorkomen

Jersey

De kleding van Jersey.

Handwas is altijd het beste en veiligste voor deze stoffen.

Als u ze toch in de machine doet zet deze dan op het "handwas programma" en draai het kledingstuk binnenste buiten, zorg dat de watertemperatuur laag is en de centrifuge ook op een lage stand.

Denim stof

We hebben ook een aantal modellen van Denim stof.

Deze stoffen vereisen een koudere was temperatuur en probeer ze niet te vaak te wassen. Zorg dat de ritsjes en knoopjes dicht zitten dit voorkomt vervorming van de stof. Zet de wasmachine op een "delicaat programma" En keer deze stof binnenste buiten! Hiermee voorkomt u dat de kleuren vaal worden en het helpt extra slijtageplekken te verminderen.

Het gebruik van de wasdroger.

Het liefst raden we aan om de wasdroger te alle tijden te vermijden. Uw kleding vindt het het fijnst als het gewoon luchtig buiten kan hangen of in een goed geventileerde kamer binnenshuis. 

Heeft u nu geen ruimte om de was uit te hangen?

Kijk dan uit met alle stoffen waar kunststof in verwerkt zit. Zoals alles wat van Jersey gemaakt is, maar ook de verschillende soorten  poly-katoen.

De kans bestaat dan dat de rek eruit gaat het is dus beter om deze op een goed geventileerde plaats in huis uit te draperen probeer daarmee de natuurlijke vorm van de jurk aan te houden.

Maar ook bij de stevigere stoffen zoals katoen en denim probeer de droogtemperatuur laag te houden.

Maar waar gaat het nu over strijken?

Nou daar gaan we het hier in het volgende hoofdstukje over hebben! Strijken is sowieso nooit echt aan te raden voor uw kleding, als het even kan gebruik dan een kleding stomer of gebruik de stoom stand van uw strijkijzer.

Frequently Asked Questions

Strijken van:

Katoen

Om katoen kreukel vrij te krijgen is het gemakkelijker als de kleding nog een beetje vochtig is. Keer het kledingstuk altijd binnenste buiten om beschadigingen aan de buitenlaag te voorkomen. Zet het strijkijzer om te beginnen op de laagste katoen stand en probeer de temperatuur geleidelijk aan iets te verhogen als de kreukels nog steeds blijven. Het kan helpen om bij de ergste kreukels met een spray even een extra beetje nat te maken.

Poly-Katoen

Kijk uit met strijken van dezen stoffen. De meest voorkomende stof bestaat uit ongeveer 65% polyester en 35% katoen. Deze stoffen kunnen absoluut niet goed tegen hoge temperaturen. Dus gebruik altijd een lage stand om deze stof kreukelvrij te maken. 

Hoe strijk je ze dan?

Hier volgt een kleine uitleg hoe je ze het beste kunt strijken.

Gebruik altijd een strijkplank en een persdoek. Een persdoek is een lapje stof wat u tussen de strijkbout en het kledingstuk doet ter voorkoming van het beschadigen door de warmte van het strijkijzer, u zou ook een vochtige katoenen theedoek kunnen gebruiken. Leg het kledingstuk op de strijkplank en leg de persdoek eroverheen. Doordat de bewegingsvrijheid is beperkt kunt u niet altijd heen en weer schuiven, het gemakkelijkst is het om het strijkijzer steeds op te tillen en op de kreukels te laten zakken. U "perst" het kledingstuk in model op deze manier. Voorkom altijd dat u het strijkijzer langere tijd op één plek laat staan. Krijgt u de kreukels niet weg verhoog de temperatuur dan iets of sprayed u de stof in met een beetje water.

Denim

Als u graag uw denim wilt strijken, dan zijn hier enkele tips voor u. Zorg ervoor dat het strijkijzer op een lage temperatuur staat en vul het strijkijzer met voldoende water zodat u het kledingstuk tijdens het strijken vochtig kunt houden. Trek de zakken naar buiten om kreuken te voorkomen en strijk ook niet de opdruk van de ritssluiting in terug in de stof. Keer het kledingstuk binnenstebuiten om vaalheid te voorkomen en strijk langs de natuurlijke naad van het kledingstuk.

Jersey

Wat zijn de voordelen van jersey?

Jersey is door de breitechniek elastisch. Dit zorgt er ook voor dat de stof lekker zit omdat het meerekt. Door er elastaan of een andere synthetische stof aan toe te voegen, maken fabrikanten de stof nog elastischer en sterker. In tegenstelling tot andere gebreide stoffen valt jersey niet zo snel uit elkaar als je het doorknipt. Dit komt omdat er één lange draad gebruikt wordt.

Omdat de stof gebreid is, kreukt de stof veel minder en hoeft kleding van jerseystof niet of nauwelijks gestreken te worden. Als u ze toch een keer moet strijken, strijk dan op de binnenkant van de stof op middelmatige temperatuur en gebruik stoom indien nodig.

Tot slot hebben we ook nog wat delicate kledingstukken.

Wij hebben ook verschillende abayaat en Mukenas in het assortiment zitten met een Cerutti of Tille buitenlaag. Zoals bijvoorbeeld Mukena Eiffel. Bij deze producten adviseren wij altijd om ze met de hand te wassen. Doordat de buitenlaag van polyester gemaakt is en ook nog eens heel fijnmazig geweven zit is de kans op beschadiging extra groot als u ze in de machine wast en droogt.

 Wilt u deze toch een keertje machinaal wassen?

Wilt u ze toch met de machine wassen maak dan gebruik van een waszakje om de kleding zoveel mogelijk te beschermen. Draai het kledingstuk binnenste buiten als u deze in het zakje doet en stel de machine in op het fijne programma en gebruik een lage temperatuur. Laat de kleding binnenste buiten zitten en hang het buiten of in een goed geventileerde ruimte te drogen.

Het strijken

Is het mogelijk om deze kleding stukken te strijken?
Jazeker het is mogelijk, maar let heel goed op de cerutti buitenlaag. Deze tilt u op zodat de katoen onderlaag overblijft en die kan u gewoon strijken zoals u het gebruikelijke katoen strijkt.